Destylarnia na „Szlaku Historycznych Receptur”

W2018 roku, po nawiązaniu współpracy z Podkarpacką Regionalną Organizacją Turystyczną, destylarnia została ujęta w projekcie „Szlak Historycznych Receptur”.

Fragmenty tekstu „o szlaku”, http://receptury.podkarpackie.travel/o-szlaku

„Na Szlaku Historycznych Receptur znajdziecie miejsca, w których powstają wyjątkowe, rzemieślnicze produkty lokalne. Odwołujące się do tradycji piwa, wina, nalewki czy miody pitne, zamykają w unikatowych smakach historię, kulturę oraz przyrodę regionu. Pasjonaci, którzy je tworzą, sięgają do dawnych przepisów, kreując produkty na bazie naturalnych składników. 
Z uwagi na specyfikę tego rodzaju produkcji, większość punktów objętych projektem, znajduje się w niewielkich, malowniczych miejscowościach, których turystyczny potencjał nie został jeszcze odkryty.”

fot. http://www.receptury.podkarpackie.travel/punkty-szlaku/podkarpacka-destylarnia-okowity

Podkarpacka Destylarnia na „Szlaku Historycznych Receptur”

„Jego tematyka, nawiązująca do tradycji, wiekowych receptur i tutejszej roślinności wpisuje się w obecnie silne poszukiwanie tego, co naturalne, sprawdzone, tworzone w ten sam sposób przez pokolenia.

„Dziedzictwo terenów objętych szlakiem, a także specyfika tego typu wytwórstwa, to przeniesienie się w świat roślin, rytmu pór roku i naturalnych metod leczniczych. Rzemieślnictwo kieruje odbiorcę w stronę dziedzictwa materialnego i niematerialnego regionu. Pasja, cierpliwość, recepty przodków i malowniczość tego typu działalności przekładają się na gotową ofertę turystyczną. Szlak to niebanalna propozycja dla osób poszukujących intrygujących smaków.”

O Autorze

Grzegorz Pińczuk

Właściciel Podkarpackiej Destylarni Okowity

+48 609 505 253

Zadzwoń

Sanocka 123, 38-530 Długie

Odwiedź nas

kontakt@

Napisz no nas

kontakt@

Napisz no nas

Poniedziałek - Piątek 9:00 - 16:00

Pracujemy

Powrót do przeszłości

Charakter lokalnych produktów w obecnych czasach nabiera zupełnie nowego wymiaru i znaczenia. W przeszłości z bardzo...

Dystrybucja okowity dawniej i dziś

Obecnie w Polsce dominuje specyficzny model produkcji i dystrybucji alkoholu wysokoprocentowego, oparty w zasadzie na...
Fragment tekstu z Kuriera Podkarpackiego z dnia 15.11.1993 r.

Przemiany społeczno-gospodarcze

Przemiany społeczno- gospodarcze zapoczątkowane w 1989 roku wpływają także na branżę przetwórstwa rolno –...
Festyn przed budynkiem gorzelni 1951 r.

Okres powojenny

Okres powojenny to ponowny rozruch zakładu, ale już upaństwowionego. Gorzelnia nadal przerabiała ziemniaki pochodzące...

Rok 1880

W poprzednim artykule opowiadaliśmy głównie o samym starcie działalności destylarni w Długiem. Teraz postaramy się...
Historia Podkarpackiej Destylarni Okowity

Sam początek

Miejscowości Zarszyn wraz z Posadą Zarszyńską oraz Długiem w przeszłości stanowiły pewną całość. Miejsca te od dawnych...