W poprzednim artykule opowiadaliśmy głównie o samym starcie działalności destylarni w Długiem. Teraz postaramy się przedstawić jak wyglądały początkowe lata jej produkcji.

Gorzelnia od początku swego istnienia wytwarzała spirytus, początkowo tylko z ziemniaków, a następnie wykorzystywano do tych celów ziarna  żyta i pszenicy. W pierwszym okresie działalności surowiec do produkcji pochodził wyłącznie z pól dworskich. Końcowy produkt destylacji nazywano wówczas okowitą z łac. Aqua vitae (woda życia). W okowitę zaopatrywano miejscowe karczmy i wyszynki w miasteczkach. Z danych zamieszczonych w „Informatorze Statystycznym do dziejów społeczno–gospodarczych Galicji” wynika, że w roku 1909 przydzielony kontyngent produkcyjny dla gorzelni w Długiem wynosił 704,93 hl., czyli nieco ponad siedemdziesiąt tysięcy litrów destylatu w ciągu roku.

rys. Fragmenty inf.o gorzelni w Długiem – Informator Statystyczny do dziejów społeczno – gospodarczych Galicji. Kraków 1988 r. Jerzy Michalewicz.

Należy podkreślić, że dawne obszary  Galicji były miejscem, w którym w pewnym okresie wytwarzano znaczące ilości okowity, a sam cyrkuł, czyli obwód sanocki odgrywał w tej dziedzinie gospodarki bardzo ważną rolę i wyróżniał się na tle pozostałych regionów. Według artykułu, który ukazał się w Tygodniku Sanockim  dnia 08.01.2016 r., cytowany tam „Kuryer Lwowski” wydany w 1843 roku opisywał faktyczną skalę produkcji i obrotu okowitą.

rys. Fragment tekstu, Tygodnik Sanocki z dnia 08.01.2016 r. „O napojach i ich spożyciu, czyli dlaczego Sanok nie został Cognackiem” autor tekstu: Robert Bańkosz.

Destylarnia okowity w Długiem przez wiele lat prężnie działała i mała spory wpływ na lokalną gospodarkę. Jednak i jej nie ominęły liczne w XX wieku zakręty historii. W następnym artykule przedstawimy dzieje destylarni w okresie powojennym (lata od 1945 roku).

O Autorze

Grzegorz Pińczuk

Właściciel Podkarpackiej Destylarni Okowity

+48 609 505 253

Zadzwoń

Sanocka 123, 38-530 Długie

Odwiedź nas

kontakt@

Napisz no nas

kontakt@

Napisz no nas

Poniedziałek - Piątek 9:00 - 16:00

Pracujemy

Podkarpacka Destylarnia na „Szlaku Historycznych Receptur”

Destylarnia na „Szlaku Historycznych Receptur”

W2018 roku, po nawiązaniu współpracy z Podkarpacką Regionalną Organizacją Turystyczną, destylarnia została ujęta w...

Powrót do przeszłości

Charakter lokalnych produktów w obecnych czasach nabiera zupełnie nowego wymiaru i znaczenia. W przeszłości z bardzo...

Dystrybucja okowity dawniej i dziś

Obecnie w Polsce dominuje specyficzny model produkcji i dystrybucji alkoholu wysokoprocentowego, oparty w zasadzie na...
Fragment tekstu z Kuriera Podkarpackiego z dnia 15.11.1993 r.

Przemiany społeczno-gospodarcze

Przemiany społeczno- gospodarcze zapoczątkowane w 1989 roku wpływają także na branżę przetwórstwa rolno –...
Festyn przed budynkiem gorzelni 1951 r.

Okres powojenny

Okres powojenny to ponowny rozruch zakładu, ale już upaństwowionego. Gorzelnia nadal przerabiała ziemniaki pochodzące...
Historia Podkarpackiej Destylarni Okowity

Sam początek

Miejscowości Zarszyn wraz z Posadą Zarszyńską oraz Długiem w przeszłości stanowiły pewną całość. Miejsca te od dawnych...