Przemiany społeczno-gospodarcze

Przemiany społeczno- gospodarcze zapoczątkowane w 1989 roku wpływają także na branżę przetwórstwa rolno – spożywczego i w bezpośredni sposób dotykają przemysł  gorzelniczy w Polsce. Praktycznie wszystkie zakłady odczuwają mocne ograniczanie produkcji oraz przechodzą próbę prywatyzacji i dostosowywania się do nowej, zupełnie innej rzeczywistości gospodarczej kraju. Tuż po wstrzymaniu działalności gorzelni w Długiem
i pojawieniu się nadwyżek produkcji rolnej, lokalna prasa dostrzega konieczność wznowienia funkcjonowania gorzelni i rozpoczęcia przerobu ziemniaków w miejscowym zakładzie, ale były to tylko niespełnione oczekiwania rolników. Wcześniej cytowany „Kurier Lwowski” z 1843 roku mówi o znacznej produkcji i wysokim poziomie sprzedaży okowity z obrębu cyrkułu sanockiego, natomiast 150 lat później w 1993 roku „Kurier Podkarpacki” kreśli  bardzo niepewną wizję dalszego rozwoju gorzelnictwa na tych terenach.

Fragment tekstu z Kuriera Podkarpackiego z dnia 15.11.1993 r.

rys.Fragment tekstu, Kurier Podkarpacki z dnia 15.11.1993 r.

Początkowa nieudana prywatyzacja zakładu powoduje, że gorzelnia nie wznawia produkcji. Po kolejnej prywatyzacji obiekt znajduje nabywcę, ale brak rentowności wytwarzania spirytusu na skalę przemysłową, skutecznie wstrzymuje rozpoczęcie działalności. W 2016 roku podjęta zostaje decyzja o przygotowaniu zakładu do wytwarzania tradycyjnych, regionalnych okowit owocowych i zbożowych oraz nalewek, ale w mikroskali. Rok później nadano całemu przedsięwzięciu  nazwę „Podkarpacka Destylarnia Okowity”. Należy podkreślić, że po modernizacji jest to jedna z pierwszych w Polsce destylarni tego typu. Jej indywidualność polega na odtworzeniu tradycyjnej produkcji w starej dworskiej gorzelni parowej wraz z możliwością rozlewu i butelkowania finalnego wyrobu, jakim są okowity i nalewki regionalne. Pewna część destylatu ma trafiać do dębowych beczek i własnej leżakowni, aby w efekcie nadać łagodny i bardziej wyborny charakter powstałym  produktom. Wszystkie powyższe procesy odbywają się w jednym miejscu, a surowiec do produkcji pochodzi od lokalnych producentów.

O Autorze

Grzegorz Pińczuk

Właściciel Podkarpackiej Destylarni Okowity

+48 609 505 253

Zadzwoń

Sanocka 123, 38-530 Długie

Odwiedź nas

kontakt@

Napisz no nas

kontakt@

Napisz no nas

Poniedziałek - Piątek 9:00 - 16:00

Pracujemy

Podkarpacka Destylarnia na „Szlaku Historycznych Receptur”

Destylarnia na „Szlaku Historycznych Receptur”

W2018 roku, po nawiązaniu współpracy z Podkarpacką Regionalną Organizacją Turystyczną, destylarnia została ujęta w...

Powrót do przeszłości

Charakter lokalnych produktów w obecnych czasach nabiera zupełnie nowego wymiaru i znaczenia. W przeszłości z bardzo...

Dystrybucja okowity dawniej i dziś

Obecnie w Polsce dominuje specyficzny model produkcji i dystrybucji alkoholu wysokoprocentowego, oparty w zasadzie na...
Festyn przed budynkiem gorzelni 1951 r.

Okres powojenny

Okres powojenny to ponowny rozruch zakładu, ale już upaństwowionego. Gorzelnia nadal przerabiała ziemniaki pochodzące...

Rok 1880

W poprzednim artykule opowiadaliśmy głównie o samym starcie działalności destylarni w Długiem. Teraz postaramy się...
Historia Podkarpackiej Destylarni Okowity

Sam początek

Miejscowości Zarszyn wraz z Posadą Zarszyńską oraz Długiem w przeszłości stanowiły pewną całość. Miejsca te od dawnych...