Powrót do przeszłości

Charakter lokalnych produktów w obecnych czasach nabiera zupełnie nowego wymiaru i znaczenia. W przeszłości z bardzo wielu względów, w tym organizacyjnych, logistycznych itp., mała lokalna produkcja była wręcz koniecznością. Następnie na długi czas została zapomniana i wyparta przez duże globalne koncerny. Dzisiaj,  po wielu latach  regionalna wytwórczość i produkcja nieśmiało powraca. Tak zwane manufaktury ze swymi kraftowymi produktami są zauważalne w naszym otoczeniu. Często wręcz przybierają charakter atrakcji turystycznej. Powrót do przeszłości i odtworzenie tego, co dawno temu przeminęło,  może stanowić ciekawe uzupełnienie i urozmaicenie dla wszechobecnej i powtarzalnej w każdym calu produkcji masowej. Każdy dobry produkt lokalny  jest „tym czymś”, a odpowiednio eksponowany i historycznie umocowany ze wskazaniem prawdziwego rodowodu i genezy powstania, może stanowić doskonałe narzędzie wykorzystywane w promocji danej miejscowości i regionu. Taki produkt jest transparentny i utożsamiany z danym miejscem oraz konkretnymi osobami, często posiadającymi dużą wiedzę i doświadczenie, a pasja i pełne zaangażowanie tych osób są elementami uzupełniającymi i domykającymi cały proces.

Właśnie na takich fundamentach zasadziła się dzisiejsza Podkarpacka Destylarnia Okowity w Długiem, jej rodowód i nasycone pasją produkty są wyraźnie zauważalne na krajowym (i nie tylko) rynku kraftowych produktów alkoholowych.

https://jbc.bj.uj.edu.pl/dlibra/publication/1241/edition/723/content?ref=desc
Przykład reklamy Towarzystwa Akcyjnego budowy wagonów i maszyn w Sanoku, Czasopismo „Gorzelnik 1897”

O Autorze

Grzegorz Pińczuk

Właściciel Podkarpackiej Destylarni Okowity

+48 609 505 253

Zadzwoń

Sanocka 123, 38-530 Długie

Odwiedź nas

kontakt@

Napisz no nas

kontakt@

Napisz no nas

Poniedziałek - Piątek 9:00 - 16:00

Pracujemy

Podkarpacka Destylarnia na „Szlaku Historycznych Receptur”

Destylarnia na „Szlaku Historycznych Receptur”

W2018 roku, po nawiązaniu współpracy z Podkarpacką Regionalną Organizacją Turystyczną, destylarnia została ujęta w...

Dystrybucja okowity dawniej i dziś

Obecnie w Polsce dominuje specyficzny model produkcji i dystrybucji alkoholu wysokoprocentowego, oparty w zasadzie na...
Fragment tekstu z Kuriera Podkarpackiego z dnia 15.11.1993 r.

Przemiany społeczno-gospodarcze

Przemiany społeczno- gospodarcze zapoczątkowane w 1989 roku wpływają także na branżę przetwórstwa rolno –...
Festyn przed budynkiem gorzelni 1951 r.

Okres powojenny

Okres powojenny to ponowny rozruch zakładu, ale już upaństwowionego. Gorzelnia nadal przerabiała ziemniaki pochodzące...

Rok 1880

W poprzednim artykule opowiadaliśmy głównie o samym starcie działalności destylarni w Długiem. Teraz postaramy się...
Historia Podkarpackiej Destylarni Okowity

Sam początek

Miejscowości Zarszyn wraz z Posadą Zarszyńską oraz Długiem w przeszłości stanowiły pewną całość. Miejsca te od dawnych...