Dystrybucja okowity dawniej i dziś

Obecnie w Polsce dominuje specyficzny model produkcji i dystrybucji alkoholu wysokoprocentowego, oparty w zasadzie na dwóch, a niekiedy trzech odrębnych niezależnych zakładach, często znajdujących się kilkadziesiąt, a w skrajnych przypadkach kilkaset kilometrów od siebie. W takim modelu wyróżniamy: zakład wytwórczy destylaty rolnicze  (gorzelnia) oraz zakład rektyfikacji, a także zestawiania i rozlewu alkoholu. Inaczej mówiąc, destylat wyprodukowany w jakimś regionie kraju lub świata jest sprzedawany i transportowany do drugiej, najczęściej niezależnej firmy. Po dostarczeniu na miejsce destylat poddawany jest kolejnym procesom i obróbkom technologicznym w tym: rektyfikacji i dopiero taki produkt wykorzystywany jest do zestawiania określonych rodzajów wódek i napojów spirytusowych. Te z kolei trafiają do składów akcyzowych, a  stamtąd do punktów sprzedaży hurtowej, następnie detalicznej i  dopiero pokonawszy ten długi cykl, stają się dostępne dla konsumentów. „Dawniej do transportu okowity używano innych środków i było to bardzo odpowiedzialne zajęcie, a osoby, które przyczyniały się do zniszczenia jakieś partii destylatu, skazywano na bezwzględne więzienie. Jeden z takich przykładów w zakładce „Rozmaitości” przedstawia wydawane we Lwowie czasopismo „GORZELNIK” z 1900 roku.”

https://jbc.bj.uj.edu.pl/dlibra/publication/83617/edition/77184/content?ref=desc
Dział „Rozmaitości” czasopismo „Gorzelnik” 10.02.1900 r.

O Autorze

Grzegorz Pińczuk

Właściciel Podkarpackiej Destylarni Okowity

+48 609 505 253

Zadzwoń

Sanocka 123, 38-530 Długie

Odwiedź nas

kontakt@

Napisz no nas

kontakt@

Napisz no nas

Poniedziałek - Piątek 9:00 - 16:00

Pracujemy

Podkarpacka Destylarnia na „Szlaku Historycznych Receptur”

Destylarnia na „Szlaku Historycznych Receptur”

W2018 roku, po nawiązaniu współpracy z Podkarpacką Regionalną Organizacją Turystyczną, destylarnia została ujęta w...

Powrót do przeszłości

Charakter lokalnych produktów w obecnych czasach nabiera zupełnie nowego wymiaru i znaczenia. W przeszłości z bardzo...
Fragment tekstu z Kuriera Podkarpackiego z dnia 15.11.1993 r.

Przemiany społeczno-gospodarcze

Przemiany społeczno- gospodarcze zapoczątkowane w 1989 roku wpływają także na branżę przetwórstwa rolno –...
Festyn przed budynkiem gorzelni 1951 r.

Okres powojenny

Okres powojenny to ponowny rozruch zakładu, ale już upaństwowionego. Gorzelnia nadal przerabiała ziemniaki pochodzące...

Rok 1880

W poprzednim artykule opowiadaliśmy głównie o samym starcie działalności destylarni w Długiem. Teraz postaramy się...
Historia Podkarpackiej Destylarni Okowity

Sam początek

Miejscowości Zarszyn wraz z Posadą Zarszyńską oraz Długiem w przeszłości stanowiły pewną całość. Miejsca te od dawnych...